Ksylitoli eli koivusokeri on luonnollinen makeutusaine, joka tunnetaan erityisesti hyödyistään suun terveydelle sen hampaiden reikiintymistä ehkäisevien ominaisuuksien ansiosta. Karieksen ehkäisyn ohella ksylitolilla on myös muita hyötyjä hampaiden hyvinvoinnille.
Kirjallisuudessa ksylitolille on esitetty monia hyödyllisiä vaikutuksia karieksen ehkäisyssä. Vuonna 2019 ilmestyi viimeisin kokooma-artikkeli aiheesta, jossa käytiin läpi siihen mennessä tehtyjä ksylitolitutkimuksia ja niissä havaittuja ksylitolin hyötyjä (Lee ym., 2019). Kirjallisuuskatsauksessa käsiteltiin kuutta erilaista ksylitolin hyödyllistä vaikutusta hampaille. Päivittäinen ksylitolinkäyttömäärä vaihteli 0,5 gramman ja noin 20 gramman päiväannoksien välillä ja osaltaan eri tutkimusten käytetyt ksylitolimäärät voivat vaikuttaa havaittuihin tuloksiin. On myös paljon tutkimuksia, joissa ksylitolilla ei ole välttämättä saatu mitään positiivisia vaikutuksia verrattuna kontrolliryhmään, joka ei käyttänyt ksylitolia. Onkin hyvin tärkeää, että karieksen ehkäisyssä ksylitolin rinnalla käytetään edelleen hammasharjaa, fluorihammastahnaa ja hammasvälit puhdistetaan säännöllisesti (Kimari, 2019).
Kuva 1. Karieksen ehkäisyssä ksylitolin rinnalla käytetään edelleen hammasharjaa, fluorihammastahnaa ja hammasvälit puhdistetaan säännöllisesti
Ksylitolin säännöllisen käytön on havaittu vähentävän reikiintymiselle altistavien bakteerien määrää hammasplakissa. Tutkimukset ovat keskittyneet etenkin Streptococcus mutans (S. mutans) -bakteerin määrän vähenemiseen säännöllisen ksylitolin käytön myötä (Han ym, 2004).
Myös monet muut suun bakteerit S. mutansin ohella tuottavat kiillettä syövyttäviä happoja ja edistävät yhdessä suun muiden mikrobien kanssa hampaiden reikiintymistä (Kimari, 2019). S. mutans -bakteereilla on kuitenkin keskeinen rooli kiillevaurioiden synnyssä, sillä happojen lisäksi ne erittävät muita yhdisteitä, jotka lisäävät plakin kariespotentiaalia erityisesti kiillevaurion alkuvaiheessa. Mikrobikoostumuksen on myös havaittu muuttuvan hampaan pinnalla karieksen kehittyessä, ja eri ihmisillä bakteerikoostumus sekä kiillevauriot voivat kehittyä eri mekanismien kautta, vaikka suussa ei olisi lainkaan S. mutans bakteereja (Banas ja Drake,2018).
Säännöllisen ksylitolin käytön on havaittu vähentävän hampaan pinnalla olevan bakteeripeitteen eli plakin määrää (Lee ym., 2019). Esimerkiksi kahden viikon ksylitolin (noin 11 g päivässä) säännöllisen käytön on jo osoitettu vähentävän hammasplakin määrää noin kolmanneksella verrattuna kontrolliryhmään (Söderling ym, 1989).
Hammaskiilteelle haitallisia happoja muodostuu sekä syljessä että plakkikerroksen sisällä. Ksylitolin käytön on osoitettu vähentävän maitohapon tuotantoa suussa, mikä auttaa muuntamaan suun ympäristön happamuuden hammasystävällisemmäksi (Twetman ja Stecksén-Blicks, 2003). Hammaskiilteen kalsiumfosfaatin tiedetään liukenevan, kun hampaan pinnan pH laskee noin 5,5:n.
Karieksen esiintyvyyden on havaittu pienenevän noin 35–60 % kontrolliryhmään verrattuna, kun lapset käyttivät ksylitolia 5 grammaa vuorokaudessa (Alanen ym., 2000). Ksylitolin käyttö aterioiden jälkeen siis edistää hammasterveyttä!
Ksylitolin käytön on havaittu lisäävän hampaiden remineralisaatiota eli hammaskiilteen uudelleen kovettumista. Samalla kun hammasplakin määrä vähenee myös hampaiden mineralisaation on havaittu paranevan, kun ksylitolia käytetään säännöllisesti. Hammaskiillettä voidaan vahvistaa myös nauttimalla kalsiumia sisältäviä valmisteita tai elintarvikkeita. Esimerkiksi juusto ja muut hyvät kalsiumin lähteet ovat hyödyllisiä hammasterveyden ylläpitämisessä.
Äidin säännöllinen ksylitolin käyttö vähentää haitallisten S. mutans -mikrobien siirtymistä äidin suusta lapsen suuhun. Vastasyntyneen lapsen suun mikrobikanta kehittyy syntymän jälkeen ja yleensä S. mutans -tartunta saadaan vanhemmilta. Raskauden aikana ksylitolia käyttäneiden äitien lasten S. mutans esiintyminen syljessä tai plakissa oli merkittävästi alhaisempi kuin kontrolliryhmien, jotka eivät käyttäneen ksylitolia raskauden aikana. Todennäköisesti näiden tutkimusten pohjalta myös isien olisi hyvä käyttää ksylitolituotteita omien ja perheen hampaiden hyvinvoinnin kannalta jo raskauden aikana.
Ksylitolin on osoitettu kertyvän S. mutans solukalvon sisälle solulimaan ja estävän S. mutans bakteerien aineenvaihduntaa jolloin S. mutans bakteerin ravinnonsaanti estyy. Tämä on tehokas mekanismi vähentämään S. mutans bakteerien määrää.
Ksylitolin on myös esitetty lisäävän syljeneritystä. Lisääntynyt sylki neutraloi happamia yhdisteitä suusta ja samalla laimentaa suussa olevia happoja. Neutraali suun happo-emästasapaino estää hammaskiilteen liukenemista. Lisäksi ksylitolin molekyylirakenne mahdollistaa kompleksin muodostumisen kalsiumin kanssa. Sitoutuminen kalsiumin kanssa mahdollistaa hammaskiilteen liukenemisen pysähtymiseen/hidastumiseen ja osaltaan mahdollistaa hammaskiilteen uudelleen mineralisaation. Ksylitolin on myös havaittu muuttavan syljen koostumusta (aminohappokoostumus) siten että syljen puskurointikyky paranee ja syljen bakteerian kasvua estävä vaikutus tehostuu (Lee ym., 2019).
Alanen P, Isokangas P ja Gutmann K (2000) Xylitol candies in caries prevention: results of a field study in Estonian children. Community Dent Oral Epidemiol, 28, 3, 218-224.
Banas JA ja Drake DR (2018) Are the mutans streptococci still considered relevant to understanding the microbial etiology of dental caries? BMC Oral Health 18, 3–8.
Kimari L (2019) Mutans streptokokit – kariesjoukkueen tuhoisat, arvoitukselliset tähtipelaajat. Suomen Hammaslääkärilehti 3/2019.
Lee Y-E, Kim J-H, Cho M-J, Song K-B ja Choi Y-H (2019) Effect of xylitol on dental caries prevention: a literature review J Korean Soc Dent Hyg 19(4):449-465.
Söderling E, Mäkinen KK, Chen CY, Pape HR Jr, Loesche W ja Mäkinen PL (1989) Effect of sorbitol, xylitol, and xylitol/sorbitol chewing gums on dental plaque. Caries Res 23, 5, 378-384.
Twetman S ja Stecksén-Blicks C (2003) Effect of xylitol-containing chewing gums on lactic acid production in dental plaque from caries active pre-school children. Oral Health Prev Dent 1, 3, 195-199.