Ksylitolipastillit usealla eri makuvaihtoehdolla Kiteeltä
Pyydä tarjous ksylitolipastilleista päiväkotiin, kouluun tai työpaikalle
Ksylitoli on ksylitolipastillien raaka-aine
Ksylitolin ominaisuudet
Ksylitolin turvallisuus ja annostelu
Ksylitolipastillien valmistaminen puristamalla
Ksylitolin käyttömahdollisuudet
Ksylitolipastillien valmistus epäkeskotablettikoneella
Ksylitolipastillien valmistus rotaatiotablettikoneella
Ksylitoli ei sovi lemmikkieläimille
Apuaineet ksylitolipastillissa
Magnesium Stearaatti
Karboksimetyyliselluloosa
Polydekstroosi
Makuja löytyy kaikille lapsesta vaariin, perinteisestä päärynä täysksylitolipastillista - chili-lakritsiksylitoliin ja salmiakki ksylitolipastilliin! Valmistamme kaikki ksylitolipastillit omassa puhdasilmatuotantotilassa Kiteellä. Maku syntyy hammasystävällisestä ksylitolista, suomalaisista marjajauheista, chilijauheesta ja luonnonmukaisista aromeista. Valmiste sisältää myös hivenen kalsiumfosfaattia, joka yhdessä ksylitolin kanssa edistää hampaiden ja hammaskiilteen normaalia hyvinvointia. Pienen määrän kalsiumfosfaattia on havaittu vahvistavan hampaita happohyökkäyksiä vastaan (Vogel ym., 1998). Pastillit eivät sisällä pintakäsittelyaineita, joten ne ovat koostumukseltaan erilaisia kuin markkinoilla olevat pastillit.
Aterian jälkeen riittää yksi ksylitolipastilli (0,8 grammaa ksylitolia) tai kaksi ksylitolipastillia (1,6 grammaa ksylitolia). Suositeltu ksylitolimäärä hampaille on 5 grammaa vuorokaudessa. Tämä määrä suunhoitoon saadaan jo 6:sta ksylitolipastillista! Kaikki ksylitolipastillit ovat vegaanisia, gluteenittomia, gelatiinittomia, laktoosittomia ja soijattomia. Tuotteet sopivat myös Kosher- valmisteeksi.
Tilaus voi sisältää kaikkia makuja 1 kg pusseissa ja tarjous lasketaan kokonaiskilomäärästä. Tarvittaessa lähetä meille sähköpostia halutuista makuvaihtoehdoista, määrästä (kg), toimitustavasta ja toimitusosoite. Laskemme tarjouksen ksylitolipastillien toimittamisesta perille asti ja otamme Sinuun yhteyttä. Alla olevalla linkillä pääset jättämään sähköpostiimme tarjouspyynnön.
Pyydä tarjous isosta yli 10 kg tilauksesta esimerkiksi sähköpostilla!
Puhtaan ksylitolin puristaminen ksylitolipastilliksi tai – tabletiksi on haastavaa ja pastillien murtolujuus on hyvin heikko. Tämän takia ksylitolista on paljon suorapuristuslaatuja, jossa ksylitoli on rakeistettu geelinmuodostajan kanssa kuten polydekstroosin tai karboksimetyyliselluloosan kanssa. Näiden ns. suorapuristusksylitolien puristuvuus, prosessoitavuus ja käsiteltävyys on paljon parempi verrattuna 100 % ksylitolin. Murtolujuus puhtaasta ksylitolista puristetulle halkaisijaltaan 12,5 mm tabletille 20 kN puristusvoimalla on noin 40 N, kun suorapuristusksylitolilla samalla puristuspaineella saadaan aikaan yli 160 N murtolujuus (Bond, 2009).
Ksylitolia käytetään pääasiassa hammasystävällisenä makeutusaineena
monenlaisissa tuotteissa elintarvike-, hygienia- ja lääketeollisuudessa.
Ksylitolin makeus on suunnilleen samaa luokkaa kuin tavallisen
ruokosokerin. Elintarvikevalmisteissa tyypillisiä ksylitolin
käyttökohteita ovat ksylitolipastillit, -purukumi ja suuremmissa määrin
ksylitolia on myös alettu käyttämään leivonnassa ja makeutusaineena mm.
teessä tai jokapäiväisenä sokerinkorvikkeena. Lääkevalmisteissa
tyypillisiä lääkemuotoja ovat tabletit, pinnoiteaineet ja liuokset,
joissa ksylitoli toimii apuaineena. Hygieniatuotteissa tyypillisiä
käyttökohteita ovat suuvedet ja hammastahna, joilla ehkäistään karieksen
syntymistä. Kosmeettisissa valmisteissa tyypillisiä ksylitolin
käyttötarkoituksia ovat erilaiset voiteet, joissa ksylitolia voidaan
käyttää ihossa sitomaan kosteutta humektanttina tai estämään kosteuden
haihtumista ihosta sekä pehmentämään ihon pintakerroksia.
Ksylitolin
hammasystävällisyys johtuu siitä että ksylitoli ei fermentoidu hapoiksi
jota ovat haitallisia hammaskiilteelle. Lisäksi ksylitolin on havaittu
estävän hammasreikiä tekevän Streptococcus Mutans bakteerin kasvua
suussa (Hayes, 2001; Knuuttila ja Mäkinen, 1975).
Narskuttelu Oy aloitti ksylitolipastillien teon vuonna 2016
syksyllä. Aikaisemmin epäkeskotablettikone oli
hiilitablettituotannossa farmasian teollisuudessa. Tablettikone on
otettu lääketehdastuotantoon arviolta noin vuonna 1960-luvulla.
Leiraksen lääketehdastoiminnan loputtua suomesta, noin 600 kilogrammaa
painava tablettikone päätyi Keski-Suomeen apteekkarin varastoon.
Keski-Suomessa paikallisen apteekin piti aloittaa hivenainetablettien
valmistus, mutta kone jäi varastoon odottamaan.
Syksyllä 2015 tablettikone oli päätyä sulattoon apteekkarin jäädessä eläkkeelle ja tablettikone etsi uutta kotia. Apteekin henkilökunta tunsi Narskuttelu Oy:n Pekan, joka on harrastanut tablettikoneiden kanssa puuhastelua mm. lääketeollisuudessa ja yliopistossa ollessaan. Vanhan tablettikoneen kunnostaminen, käyttöasetusten haku ja laitteen kuntoonsaattaminen otti aikaa noin vuoden appiukon autotallissa. Tämä oli hyvin mielenkiintoista aikaa tutustua vanhan koneen mekaniikkaan ja sen toimintaperiaatteeseen.
Tämän jälkeen Narskuttelu Oy päätti aloittaa valmistamaan
asiakkailleen itse tehtyjä ksylitolipastilleja usealla eri
makuvaihtoehdolla, uudessa elintarviketilassa omassa autotallissa
syksyllä 2017. Vuonna 2018 tablettikone siirtyi teollisuushalliin
rakennettuun elintarviketilaan, jossa nyt toimimme Kiteellä.
Tablettikone tuottaa ksylitolipastilleja noin 10 kg tunnissa ja on
pääasiassa tuotekehityskäytössä, jossa testataan raaka-aineiden ja
seosten puristuvuutta. Ksylitolin puristuskokeissa kone on erinomainen,
koska kone käsikäytössä tarvitsee testimassaa vain 10 grammaa ja
teollisessa testissä vain noin 50 - 100 grammaa. Uudet
rotaatiotablettikoneet tarvitsevat puristussäätöjen löytämiseen helposti
1 - 3 kilogrammaa massaa.
Epäkeskokoneen puristus tapahtuu vain yläpainimen avulla, joka
puristaa ksylitolin muottiin. Alapainin osallistuu vain nostamalla
puristetun ksylitolipastillin pois muotista (Video Alla).
Uudemman mallisessa rotaatiotablettikoneessa ksylitolimassa päätyy
kiertävällä pöydällä muottiin. Pöytä pyörähtää noin 30 - 60 kertaa
minuutissa akselinsa ympäri ja painimia koneessa voi olla 8 - 32
kappaleen välissä. Muotin ylä- ja alapuolella on painin, joka puristaa
ksylitolijauheesta ksylitolipastillin. Puristusvoima kohdistetaan
ksylitoliin sekä ylä- että alapainimella ja lopuksi alapainin nostaa
ksylitolipastillin ulos muotista.
Rotaatiotablettikoneet ovat syrjäyttäneet epäkeskotablettikoneet mm. lääketeollisuudessa, niiden suuremman tuntivolyymin johdosta. Pieni rotaatiotablettikone voi puristaa 30 kg pastilleja tunnissa, ilman että puristeiden laatu kärsii (Video alla).
Ksylitoli ei sovi koirille eikä muille lemmikkieläimille (Kuva 2). Ksylitoli aiheuttaa lemmikkieläimelle, etenkin koiralle, veren sokeripitoisuuden laskun (hypoglykemia) ja suurena annoksena ksylitoli voi vahingoittaa lemmikkieläimen maksaa. Mekanismi miten maksatoksisuus koiralle syntyy on vielä epäselvä (Xylitol-Veterinary-Toxicology, Gwaltney-Brant, SM). Hypoglykemia johtuu voimakkaasta insuliinin vapautumisesta koiran verenkiertoon, mikä romahduttaa verenkierron sokeripitoisuuden laskun.
Jos koirasi syö ksylitolia, ota heti yhteys eläinlääkäriin. Koiran hypoglykemia oireet alkavat yleensä 30 minuutin sisällä ksylitolin nauttimisesta ja voivat jatkua jopa 12 - 18 tuntia, koska ksylitoli imeytyy hitaasti koiran suolistosta etenkin purukumivalmisteista. Tyypilliset hypoglykemia oireet koiralla ovat oksentelu, heikkous, velttous, tahdonalaisten liikkeiden koordinaation häiriöt, alakuloisuus, vapina ja verensokeriarvon romahtaessa koiran tajunnan menetys. Maksaongelmat alkavat yleensä vasta 24 - 48 tunnin sisällä ksylitolin syömisestä, mutta maksaentsyymien kohoaminen voidaan todeta aikaisemmin koiralta verikokeella. Narskuttelu ksylitolipastilli sisältää 800 mg ksylitolia. Arvioi montako ksylitolipastillia lemmikki ehti syödä ja ilmoita tämä tieto eläinlääkärille. Eläinlääkäri osaa tällä tiedolla hoitaa lemmikkieläimesi kuntoon. Hypoglykemia koiralle voi syntyä jo hyvin pienellä annoksella 50-100 mg ksylitolia per koiran elopainokilo.
Magnesium stearaatti (e470) ([CH3(CH2)16COO]2Mg, Mw 591,24 g/mol) on maailman yksi eniten käytetyistä tablettikoneen liukuaineista. Magnesium stearaatti on suola, joka koostuu magnesium kationista ja kahdesta stearaatti rasvahaposta (Kuva 3). Osa magnesium stearaatista voi olla myös -palmitaattia (Allen ja Luner, 2009). Magnesium pitoisuus jauheessa saa olla 4 - 5 % välissä hyväksytyissä tuotteissa.
Magnesium stearaatin sulamispiste on 117-150 astetta celsiusta.
Magesium stearaatista on löydetty kolme erilaista kidemuotoa eli
anydraatti, dihydraatti ja trihydraatti. Kaupallisesti hyväksytyissä
tuotteissa saa olla kosteutta alle 6 %. Magnesium stearaatin todellinen
tiheys on noin 1,09 g/cm3 ja kaatotiheys noin 0,16 g/cm3. Jauheen
valuvuus on erittäin huonoa ja materiaali on erittäin kohesiivista.
Materiaali tuntuu sormenpäissä rasvamaiselta ja tarttuu helposti ihoon.
Magnesium stearaatti ei käytännössä liukene veteen eikä
etanolialkoholiin.
Kuva 3. Magnesium stearaatin rakennekaava.
Magnesium stearaatti voidaan valmistaa käyttämällä magnesiumhydroksidia tai magnesiumoksidia lähtöaineena, joka reakoi stearaatti-rasvahapon tai suolan kanssa, riippuen kumpaa valmistusmenetelmää on käytetty. Rasvahappo voi olla eläin- tai kasvipohjaista (Allen ja Luner, 2009). Käytännössä kaikki magnesium stearaattiliukuaineet nykyään ovat peräisin palmu-, rypsi- tai puuvillaöljystä. Narskuttelu Oy käyttää tällä hetkellä palmuöljystä valmistettua magnesiumstearaattia.
Magnesium stearaattia käytetään paljon elintarvike-, kosmetiikka- ja lääkeaineteollisuudessa pitoisuuden vaihdellessa 0,25 - 5 %-massa välillä koostumuksesta.
Ksylitolipastillien teossa magnesium stearaatilla estetään joko puristettavan massan tarttumista metallipintoihin tai vähentämään liikkuvan painimen ja muotin välistä kitkaa.
Karboksimetyyliselluloosa (Kuva 4) toimii ksylitolissa sideaineena.
Ksylitolin huonon puristuvuuden vuoksi suorapuristusksylitolijauhe on
rakeistettu karboksimetyyliselluloosalla. Karboksimetyyliselluloosa
parantaa ksylitolijauheen valuvuutta tablettikoneessa ja lisää sidosten
muodostumista puristusvaiheessa, jolloin ksylitoli puristuu pastilliksi
pienemmällä puristusvoimalla. Sideaineena tabletti- ja
pastillivalmisteissa karboksimetyyliselluloosaa käytetään noin 1 - 2 %
välillä koostumuksesta, riippuen käytetyn karboksimetyyliselluloosan
molekyylikoosta.
Kuva 4. Karboksimetyyliselluloosan rakennekaava.
Polydekstroosi (Kuva 5) toimii ksylitolissa sideaineena
karboksimetyyliselluloosan tilalla. Polydekstroosilla ei ole
sulamispistettä, koska se on amorfinen (ei kiteinen) apuaine.
Polydekstroosin lasisiirtymäpiste on noin 150 - 160 celsiusastetta,
jolloin se muuntuu lasimaisesta tilasta nestemäiseksi. Sideaineena
tabletti- ja pastillivalmisteissa polydekstroosia käytetään 1 - 2 %
välillä koostumuksesta.
Kuva 5. Polydekstroosin rakennekaava.
Bond M (2009) Xylitol. Sivut 786-789. Kirjassa Handbook of
Pharmaceutical Excipients, 6. Painos, toimittanut Rowe RC, Sheskey PJ ja
Quinn ME.
Gwaltney-Brant SM (2019) Xylitol. MSD MANUAL Veterinary Manual. Haettu verkosta 2019 https://www.msdvetmanual.com/t...
Hayes C (2001) The effect of non-cariogenic sweeteners on the prevention of dental caries: a review of the evidence. J.Dent.Educ. 65(10)1106-1109.
Jaffe GM, Szkrybalo W ja Weinert PH (1969) Manufacture of xylitol. Patentti US3627636A.https://patents.google.com/pat...
Knuuttila
MLE ja Mäkinen KK (1975) Effect of Xylitol on the Growth and Metabolism
of Streptococcus mutans. Caries.Res. 9:177–189.
Vogel GL, Zhang Z, Carey CM, Ly A, Chow LC ja Proskin HM (1998) Composition of Plaque and Saliva Following a Sucrose Challenge and Use of an a-tricalcium-phosphate-containing Chewing Gum. J.Dent.Res. 77, 3, 518-524.
Kirjoittanut: Pekka Hoppu, Narskuttelu Oy