Ksyloosista ksylitoliksi – mistä ksylitoli oikeasti valmistetaan? - Tammikuu-2025

Oletko koskaan miettinyt, mistä suosittu makeutusaine ksylitoli valmistetaan? Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, tehdäänkö sitä maissista, koivusta vai muista kasveista.

Ksyloosi on yksinkertainen sokeri, jota löytyy kasvien hemiselluloosasta ja se on ksylitolin valmistuksen perusraaka-aine. Riippumatta siitä, tuleeko ksyloosi maissista, kaurasta, riisistä, puusta tai muista kasveista, se eristetään teollisesti ja muunnetaan ksylitoliksi hydraus- tai fermentointiprosessin avulla.

Monet ksylitolitehtaat eivät käsittele tuotannossaan kasveja lainkaan! Sen sijaan ne käyttävät puhdistettua ksyloosia, jota voidaan saada minkä tahansa kasvin hemiselluloosasta. Koska prosessi käyttää puhdistettua ksyloosia, alkuperäisen kasvin (esim. maissin, vehnänkuori tai riisin) mahdolliset allergeenit poistuvat ksyloosin tuotantoprosessissa täysin. Tämä tekee ksylitolista turvallisen myös niille, joilla on kasveihin liittyviä allergioita, mutta ihminen voi olla allerginen ksylitolille vaikka ksylitoliallergia on erittäin harvinainen allergia.

Ksyloosi on maailman toiseksi yleisin sokeri, ja se muodostaa noin 20–35 % kasvien soluseinän rakenteesta, josta se voidaan prosessoida talteen.

Kun näet merkintöjä, kuten "puupohjainen" tai "maissipohjainen" ksylitoli, muista: nämä termit viittaavat ksyloosin lähteeseen, eivät itse ksylitoliin. Valmistusprosessi keskittyy puhdistetun ksyloosin muuntamiseen ksylitolimakeutusaineeksi.

Tutustu ksylitolituotteisiimme: https://www.narskuttelu.fi/category/14/ksylitolipastillit

#Ksylitoli #Ksyloosi #KestäväMakeutus #Ruokateknologia #Terveys #Narskutteluoy #Madeinkitee

Ostoskorisi on tyhjä
fi