1.3.2024 Tietoa sokerialkoholeista

Tavallisen sokerin korvikkeena käytetään usein sokerialkoholeja, kuten ksylitolia, sorbitolia ja erytritolia. Nämä sokerialkoholit nähdäänkin usein terveellisempänä vaihtoehtona sokerille. On kuitenkin tärkeää tietää esimerkiksi näihin sokerinkorvikkeisiin liittyvistä allergioista.

Sokerin käytön vähentämisessä käytetään siis usein apuna ksylitolia, sorbitolia ja erytritolia. Näistä kolmesta sokerialkoholista ksylitolista on tuotettu eniten tutkimuksia, mikä näkyy ksylitoliin liittyvien tutkimusartikkelien määrässä. Ksylitoliin liittyvät allergiatapaukset ovat erityisen harvinaisia. Vuonna 2017 suoritetun tutkimuksen mukaan ksylitoliin liittyviä epäiltyjä allergiatapauksia oli vain 10 (Ebisawa ym.), mikä korostaa ksylitolin käytön turvallisuutta. 

Erytritoliin liittyviä allergiatapauksia on sen sijaan havaittu maailmanlaajuisesti enemmän. Tapauksia on esiintynyt tutkimuksen mukaan alle yhdellä miljoonasta (Yunginger ym. 2001). Erytritolilla on kuitenkin muihin sokerinkorvikkeisiin verrattuna vähiten vaikutusta ruuansulatuksen toimintaan.

Näistä sokerinkorvikkeista sorbitolia tuotetaan vuosittain eniten. Tuotantomäärä ja markkinakoko viittaa sorbitolin laajaan käyttöön myös elintarvikelisäaineiden ulkopuolella, kuten esimerkiksi lääketeollisuudessa. 

Sokerinkorvikkeiden käyttö on siis pääosin turvallista, vaikka hyvin harvinaisia allergiatapauksia onkin havaittu. On tärkeää noudattaa esimerkiksi suositeltuja päiväannoksia, jotta mahdollisilta ruuansulatusvaivoilta voi välttyä. 

Ostoskorisi on tyhjä
fi