19.5.2022 Narskuttelu Oy voitti Start me up- liikeideakilpailussa

Narskuttelu Oy:n idea ksylitolimansikka hillosta, joka uudella tekniikalla pystytään tekemään jauhemaiseksi makuaineeksi ilman, että maku tai väri muuttuu. Kyseinen idea voitti Kitee-Sarjan Business Joensuun järjestämässä Start me up- liikeideakilpailussa.

Narskuttelu Oy osallistui liikeideakilpailuun kahdella eri idealla. Molemmat nousivat 18 parhaan joukkoon laajassa arvioinnissa, joka käsitti kaikki liikeideakilpailuun saapuneet ideat. Näistä ksylitolimansikkahillo ja -jauhe palkittiin. - Narskuttelun kummankin liikeidean sijoittuminen 18:n joukkoon kovassa kisassa on selkeä osoitus yrittäjien asiantuntijuudesta ja kehittymis- halusta, toteaa Kiteen kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen.

- Liikeidean perusajatus on saada markkinoille kotimainen ksylitolimansikkahillo, joka on valmistettu pohjoiskarjalaisista mansikoista. Syntyvä hillo voidaan kuivata jauheeksi ja käyttää maku-aineena muun muassa Narskuttelun omissa ksylitolipastilleissa, -tikkareissa, -purukumeissa ja korvata ulkomaiset luontaiset mansikka-aromit, kuvailee Pekka Hoppu.

Tuote valmistetaan kokonaisista marjoista, ei pelkästään marjamehusta. - Näin 2-luokan marjoja voidaan jalostaa paikallisesti ja niiden jalostusarvo kasvaa, kertoo Pekka Hoppu. - Lopputuotteena syntyvän jauheen säilyvyys myös paranee, koska koivusokerilla saadaan osaltaan marjajauheiden sekä hillojen entsyymiaktiivisuus hidastumaan, jolloin tuotteen väri ja maku säilyvät pa-remmin. Mansikkajauheiden ongelma on usein maun muuttuminen prosessoinnin, kuten kuivauksen, jälkeen sekä jauheen värin muuttuminen ajan myötä.

Globaalit elintarviketeollisuuden makuainemarkkinat ovat arvoltaan noin 15 miljardia euroa ja suomalaisista raaka-aineista valmistettuja makuaine- tai marjajauheita on hyvin vähän tästä kokonaissummasta. Lisäksi kaikki erilaiset marjajauheet tai makuaineet eivät sovellu esimerkiksi ksylitolimakeisten valmistamiseen.

Ostoskorisi on tyhjä
fi